Біблія розповідає про те, як під час пересування Ківот Завіту впав з воза, а вірний підданий Давида – левіт Оза, кинувся підняти святиню, але за своєю гідністю зараз помер. Цар Давид зупинив процесію, протягом трьох місяців розмірковував про Боже невдоволення. Псалом 100 – це обіцяння Богові утримуватися від беззаконня, жити благочестиво, творити праведний суд і не слухати злочинних порадників, ябідників та принижувачів (Псалтирь 100).

Зміст:

Псалом 100 українською текст молитви (переклад І. Огієнко)

У храмах використовують молитву церковнослов’янською мовою. Віруючий вдома може читати Псалом 100 українською:

  1. Я виспівувати буду про милість та суд, я буду співати до Тебе, о Господи,
  2. придивлятимуся до дороги невинного. Коли прийдеш до мене? Я буду ходити в невинності серця свого серед дому мого,
  3. не поставлю я перед очима своїми речі нікчемної, діло відступства ненавиджу, не приляже до мене воно,
  4. перекірливе серце відходить від мене, лихого не знаю!
  5. Хто таємно обчорнює ближнього свого, я знищу того, високоокого й гордосердого, його не стерплю!
  6. Мої очі на вірних землі, щоб сиділи зо мною. Хто ходить дорогою невинного, той буде служити мені.
  7. Обманець не сяде в середині дому мого, і міцно не стане навпроти очей моїх неправдомовець!
  8. Всіх безбожних землі буду нищити кожного ранку, щоб з міста Господнього вигубити всіх злочинців!

Скачати псалом 100 на українській мові картинкою

Скачати псалом 100 українською картинка
(скачати картинку), (скачати картинку у високій якості).

Псалом 100 на церковнославянском с ударениями текст молитви (на старославянском)

При проведенні богослужінь усі молитви звучать старослов’янською (церковнослов’янською) мовою, що дозволяє донести благання віруючих до Господа:
Псало́м Дави́ду

  1. Ми́лость и су́д воспою́ Тебе́, Го́споди.
  2. Пою́ и разуме́ю в пути́ непоро́чне, когда́ прии́деши ко мне́́. Прехожда́х в незло́бии се́рдца моего́ посреде́ до́му моего́.
  3. Не предлага́х пред очи́ма мои́ма ве́щь законопресту́пную: творя́щыя преступле́ние возненави́дех.
  4. Не прильпе́ мне́ се́рдце стропти́во, уклоня́ющагося от мене́ лука́ваго не позна́х.
  5. Оклевета́ющаго та́й и́скренняго своего́, сего́ изгоня́х: го́рдым о́ком, и несы́тым се́рдцем, с си́м не ядя́х.
  6. О́чи мои́ на ве́рныя земли́, посажда́ти я́ со мно́ю: ходя́й по пути́ непоро́чну, се́й ми́ служа́ше.
  7. Не живя́ше посреде́ до́му моего́ творя́й горды́ню, глаго́ляй непра́ведная, не исправля́ше пред очи́ма мои́ма.
  8. Во у́трия избива́х вся́ гре́шныя земли́, е́же потреби́ти от гра́да Госпо́дня вся́ де́лающыя беззако́ние.

Скачати псалом 100 на церковнославянском картинкою

Скачати псалом 100 на церковнославянском картинка
(скачати картинку), (скачати картинку у високій якості).

Псалом 100 текст на русском языке читать

Молитва частіше зачитується церковнослов’янською мовою. Віруючі вдома читають псалом 100 на русском языке, для зручності читання та кращого розуміння:
Псалом Давида

  1. Милость и суд буду петь; Тебе, Господи, буду петь.
  2. Буду размышлять о пути непорочном: «когда ты придешь ко мне?» Буду ходить в непорочности моего сердца посреди дома моего.
  3. Не положу пред очами моими вещи непотребной; дело преступное я ненавижу: не прилепится оно ко мне.
  4. Сердце развращенное будет удалено от меня; злого я не буду знать.
  5. Тайно клевещущего на ближнего своего изгоню; гордого очами и надменного сердцем не потерплю.
  6. Глаза мои на верных земли, чтобы они пребывали при мне; кто ходит путем непорочности, тот будет служить мне.
  7. Не будет жить в доме моем поступающий коварно; говорящий ложь не останется пред глазами моими.
  8. С раннего утра буду истреблять всех нечестивцев земли, дабы искоренить из града Господня всех делающих беззаконие.

Скачать псалом 100 на русском языке картинкой (Псалтырь 100)

Скачать псалом 100 на русском картинка
(скачати картинку), (скачати картинку у високій якості).

Історія написання і тлумачення псалма 100 – що означають слова молитви (Псалтирь 100 толкование)

Авторство приписується цареві та пророку Давиду. Текст псалма 100 написаний не лише як наслідок раптової смерті царя Давида, що служить. Ця пісня має і власний глибокий сенс, який легше зрозуміти, розібравши тлумачення псалма:

  • Перший рядок псалма – пророчий. Давид говорить про те, що у Бога поєднуються милість і суд — такі, начебто, для звичайного людського погляду суперечливі поняття. З одного боку, Господь всемилостивий, але з іншого Він – праведний Суддя не тільки діл, а й слів, і навіть думок.
  • Вірш 2-3. Якщо Господь – Суддя, то я «думатиму про шлях непорочний», каже пророк, шукатиму, як добре чинити перед Господом, очищатиму свої думки і почуття. Також цар Давид радить не допускати нечистих, корисливих помислів, чинити благочестиво. Але слід утримуватися не тільки від неправедних вчинків, думок і почуттів, а й від людей, які чинять брехливо.
  • У 4 вірші автор радить не зважати на брехливі навіювання, намагатися не вдумуватися в них, не приймати близько до серця і до розуму такі «приклади». «Ухиляється від Мене (тобто від Господа) лукавого не пізнав», тобто на своєму шляху пророк не став пізнавати і приймати брехливі, злі наміри людей, що відступають від Бога. Псалом радить також молодим і старим «влада притримуючим» слухати добрі поради та остерігатися злочинних людей, щоб видаляти від себе брехню.
  • 5 вірш – пророчий заповіт віддалятися від людей, які розповсюджують помилкові звинувачення і плітки, тому що така людина може сказати брехню і про самого царя, і про свого ближнього.
  • У 6-7 віршах Давид підтверджує, що «посаддати», тобто робити добрі, творчі справи, потрібно з вірними Богові, гідними людьми з чистими думками. А люди горді та брехливі можуть завдати шкоди Божій справі.
  • Слова «Вранці я бив усіх грішників землі» не варто розуміти дослівно. «Землею» тут називається серце, а «нечестивими», яких треба «вбивати» з самого ранку – злі помисли, яких ми не хочемо мати, але вони самі з’являються у серці, як бур’яни із землі. Вбивати їх треба без жалості, причому з малоліття, щоб вони не вкоренилися і не перемогли «в Господньому граді», тобто у святій душі.

Коли і для чого читають Псалом 100 (когда и для чего читают)

Псалом 100 читається наприкінці першої години на вечірній службі (або на всеношному чуванні). Хоча текст був написаний царем Давидом у скорботних обставинах, читається він також і в інших потребах:

  • про благочестивих людей, щоб Господь дарував їм благодать і допомогу;
  • тому, хто, за прикладом царя Давида, вирішив позбутися давнього гріха.
  • хто сумує, той знайде втіху і надію, і зрозуміє милість Божу;
  • благочестивим господарям читання псалма допоможе захистити будинок та близьких від злих людей.

Правила читання

Псалом 100 читається у церкві ввечері наприкінці першої години. У домашніх умовах псалом можна читати перед іконами, із запаленою свічкою або лампадкою, перед святими іконами, у тихій, спокійній обстановці. На молитві можна згадати імена близьких та тепло згадати їх перед Господом.

Інші Псалми з Кафизми 13

Рейтинг: 5 - 1 Голосов