Авторство пісні приписується цареві Давиду, про що свідчить уже її перший рядок. Псалом 35 (Псалтирь 35) має цікаву історію, пов’язану з конфліктом Давида і царя Саула, який ненавидів і боявся Давида. Той перебував на службі у Саула і прославився ратними подвигами, що викликало ревнощі, заздрість та страх царя. Саул боявся, що саме Давид, коханий народом, може зайняти його місце і робив усе можливе, щоб занапастити хороброго і чесного Давида.

Знаючи про ненависть до себе Саула, Давид міг скористатися однією з ситуацій, щоб убити сонного царя, до чого його спонукали його соратники. Однак він лише відрізав край одягу віровідступника, надавши йому можливість покаятися перед Господом у своїх гріхах і позбутися злості та ненависті.

Зміст:

Псалом 35 українською текст молитви (переклад І. Огієнко)

У храмах використовують молитву церковнослов’янською мовою. Віруючий у домашніх умовах може читати Псалом 35 українською:
Начальнику хору. Раба Господнього Давида.

  1. Грішне слово безбожного в серці моїм: Нема страху Божого перед очима його,
  2. бо в очах своїх він до себе підлещується, щоб буцім то гріх свій знайти, щоб зненавидіти.
  3. Слова його уст то марнота й обмана, перестав він бути мудрим, щоб чинити добро.
  4. Беззаконство задумує він на постелі своїй, стає на дорозі недобрій, не цурається злого.
  5. Господи, аж до небес милосердя Твоє, аж до хмар Твоя вірність,
  6. Твоя справедливість немов гори Божі, Твої суди безодня велика, людину й худобу спасаєш Ти, Господи!
  7. Яка дорога Твоя милість, о Боже, і ховаються людські сини в тіні Твоїх крил:
  8. вони з ситости дому Твого напоюються, і Ти їх напуваєш з потока Своїх солодощів,
  9.  бо в Тебе джерело життя, в Твоїм світлі побачимо світло!
  10. Продовж Свою милість на тих, хто знає Тебе, а правду Свою на людей щиросердих!
  11. Нога пишних нехай не наступить на мене, і безбожна рука нехай не викидає мене!
  12. Попадали там беззаконники, повалено їх і встати не зможуть.

Скачати псалом 35 на українській картинкою

Скачати псалом 35 українською картинка
(скачати картинку), (скачати картинку у високій якості).

Псалом 35 на церковнославянском текст молитви (на старославянском)

Богослужіння зазвичай ведеться церковнослов’янською або старослов’янською мовою, залежно від того, в якому стані збереглася молитва. Старослов’янська – найбільш близька до церковної мови, що дає можливість проводити служіння у храмі, тому текст псалма 35 звучить відповідно до встановлених канонів:
В конец, отроку Господню Давиду.

  1. Глаголет пребеззаконный согрешати в себе: несть страха Божия пред очима eго.
  2. Яко ульсти пред ним обрести беззаконие свое и возненавидети.
  3. Глаголы уст eго беззаконие и лесть, не восхоте разумети еже ублажити.
  4. Беззаконие помысли на ложи своем: предста всякому пути неблагу, о злобе же не негодова.
  5. Господи, на Небеси милость Твоя и истина Твоя до облак.
  6. Правда Твоя, яко горы Божия, судьбы Твоя бездна многа. Человеки и скоты спасеши, Господи.
  7. Яко умножил еси милость Твою, Боже, сынове же человечестии в крове крилу Твоею надеятися имут.
  8. Упиются от тука дому Твоего, и потоком сладости Твоея напоиши я.
  9. Яко у Тебе источник живота, во свете Твоем узрим свет.
  10. Пробави милость Твою ведущим Тя и правду Твою правым сердцем.
  11. Да не приидет мне нога гордыни, и рука грешнича да не подвижит мене.
  12. Тамо падоша вси делающии беззаконие: изриновени быша, и не возмогут стати.

Скачати псалом 35 на церковнославянском картинкою

Скачати псалом 35 на церковнославянском картинка
(скачати картинку), (скачати картинку у високій якості).

Псалом 35 текст на русском языке читать

Для того, щоб звернутися до Бога, не завжди є можливість відвідати церкву, тому молитися можна і в домашніх умовах. Для кращого розуміння суті та значення псалма 35 його можна читати на русском языке:
К исполнению. Отрока Господня Давида.

  1. Говорит беззаконник сам с собой о грехе, – нет страха Божия пред очами его,
  2. ибо он лукавит пред самим собой, что хочет найти беззаконие своё и возненавидеть.
  3. Слова уст его – беззаконие и коварство; не захотел он понять, как делать добро.
  4. Беззаконие замыслил на ложе своём, вступил на всякий путь недобрый, а о пороке не вознегодовал.
  5. Господи, на небесах милость Твоя, и истина Твоя – до облаков.
  6. Правда Твоя – как горы Божии, суды Твои – бездна великая, людей и скот спасёшь Ты, Господи.
  7. Как умножил Ты милость Твою, Боже, и сыны человеческие под кровом крыл Твоих пребудут в надежде.
  8. Опьянеют от тука дома Твоего, и из потока сладости Твоей Ты напоишь их,
  9. ибо у Тебя – источник жизни, во свете Твоём мы увидим свет.
  10. Простри милость Твою к знающим Тебя, и правду Твою – к правым сердцем.
  11. Да не подойдет ко мне нога гордыни, и рука грешника да не поколеблет меня.
  12. Там пали все делающие беззаконие, были низринуты и не смогут встать.

Скачать псалом 35 на русском языке картинкой (Псалтырь 35)

Скачать псалом 35 на русском картинка
(скачати картинку), (скачати картинку у високій якості).

Коли і для чого читають Псалом 35

Коли душа перебуває у сум’ятті, їй потрібна допомога та захист Господа. Якщо людина впевнена, що є ті, хто має намір заподіяти їй шкоду, може читати псалом 35 у вівторок по 5 разів на день.

Тлумачення псалма 35, що означають слова молитви (Псалтирь 35 толкование)

Вже на початку псалма 35 йде напис, тобто вказівка ​​на те, що складений він Давидом, в якому його називають отроком Господнім, тобто сином та рабом, водночас.

  • Вірш 1: без вказівки конкретного імені, має на увазі царя Саула, зустріч з яким справляє незабутнє враження. Пророка вражає сила злості, яка живе у душі людини. Саме вона призводить до віровідступництва та беззаконня. Людина, яка заглушила у собі голос совісті, не боїться Бога і людей не соромиться. Від нього не варто очікувати справедливості та милості.
  • Вірш 2: незважаючи на те, що Саул удавано кається у своїх гріхах і навіть визнає своє вороже ставлення до Давида, в словах і помислах його немає щирості. Він лестить самому собі, видаючи бажане за дійсне.
  • Вірш 3: продовжується тема брехні та лукавства Саула. Незважаючи на обіцянки, злість і несправедливість не вирвані з серця царя. Він не хоче бачити і зрозуміти приклади несправедливості, щоб не чинити надалі злодіяння.
  • Вірш 4: говорячи про Саула, Давид підкреслює, що відсутність страху Божого призвело царя на стежку беззаконня, брехні та ненависті. Він не тільки себе тішить самообманом, але й бентежить інших удаваним каяттям, брехливими обіцянками. Насправді, навіть відходячи до сну, він не може позбутися своїх злих думок, прокидаючись, думає про беззаконня.
  • Вірш 5: Показавши в попередніх віршах вищий рівень морального розкладання не тільки Саула, але багато в чому єврейського народу, пророк показує найвищий рівень милості та благості Божої. Незважаючи на досконалі гріхи і силу зла, що панує в суспільстві, Господь поширює свою милість «від землі до небес».
  • Вірші 6-7: Ті, хто чинить на землі злочини, часто думають, що про них ніхто не знає, ніхто їх не бачить, що вбереже їх від покарання. Однак правда Божа та правда людська значно відрізняються. Якщо люди можуть покарати і покарати, то правда Господа заснована на терпінні та милості навіть до тих, хто заслуговує на гнів і страту Божу. Правосуддя Господнє – у можливості грішника покаятися у своїх гріхах і стати на дорогу істини і добра.
  • Вірш 8: Мова про блага духовні, які отримають ті, хто зберіг людську гідність. Розуміння значення подарунків матеріальних неможливе без усвідомлення духовної близькості з Богом і віри в те, що духовне життя і благочестя важливі не меншою, а навіть – більшою мірою. Духовна насолода і Божа милість не менш важливі за ситний шматок м’яса, піднесений на бенкеті.
  • Вірш 9: Співак звертає увагу, що Господь звертає на людину потік насолоди Божественної, якщо той вірить у Господа. Він дарує життя не тільки тілесному, а й духовному, що висвітлює життя людини. Позбавлений допомоги і підтримки, людина занурюється в похмурий стан, почувається безпорадною та покинутою. Вийти із нього допоможе звернення до Бога. Той, хто вчиняє гріхи, схильний до лих і страждань, душа його мертвіє. Оживити її, наповнити милістю та добротою Господа може віра та глибоке каяття у гріхах.
  • Вірш 10: Говорячи про духовні блага, співак просить Господа і далі не позбавляти віруючих своєї милості. Тих, хто не лицемірить, а вірить істинно, зберігає в душі Божі заповіді і дотримується їх життя.
  • Вірш 11: Давид просить Господа захистити його від гордині ворогів, просить Господа зміцнити його дух, щоб він міг протистояти нечистим і захищати чесноти.
  • Вірш 12: Співак упевнений, що всі віровідступники і беззаконники будуть покарані і знайдуть свою смерть у пеклі, будучи «скинуті до темряви непроглядної».

Якщо читати псалом 35 українською мовою або російською, його потужна суть стає значно зрозумілішою і глибше проникає в душу.

Інші Псалми з Кафизми 5

Рейтинг: 5 - 1 Голосов