Друкувати
6 січня – Святвечір 2023, час примирення і всепрощення. Це останній день посту, і коли на зимовому небі спалахує зірка, що сповіщає про народження Спасителя, вся сім’я збирається за столом, щоб скоштувати 12 страв на святий вечір.

12 страв на Різдво

7 січня православні християни святкують Різдво Христове. Напередодні, 6 січня, закінчується 40 денний різдвяний піст, настає Святвечір. Найпривабливіші і таємничі традиції, обряди і прикмети пов’язані саме зі Святвечором і Різдвяної ночі, тобто з 6-го на сьоме січня.

Головна традиція цього вечора – очікування, немов дива, першої зірки на нічному небі. Особливо радісно цю традицію сприймають маленькі діти, щохвилини бігаючи юрбою разом з іншими дітками дивитися на вечірнє небо, а яке захоплення, коли в дивовижній вечірній січневої блакиті з’являється перша, Різдвяна зірка!

перша зірка на рождество

У дитинстві вона завжди здається такою великою і променистою, що які б наукові точки зору про січневі зірки і планети не приводили астрономи, всі точно знають: це саме вона, зірка Різдва. Коли на небі з’явиться Різдвяна зірка, можна всією сім’єю сідати за стіл і починати святкувати.

12 страв на святвечір

Для наших предків Різдво мало особливий сенс, вони готувалися до нього дуже ретельно: наводили порядок в оселі, ходили до церкви, дотримувалися релігійні канони, звали в цей вечір в будинок тільки самих близьких і коханих, особливо традиції збереглися на Буковині. Можливо, варто задуматися про відновлення традицій? В першу чергу, приготувати на Різдво правильні пісні страви.

12 страв на Рiздво – меню що приготувати на святвечір 2023

Зміст:
  1. Кутя
  2. Вареники з картоплею
  3. Голубці
  4. Узвар
  5. Борщ
  6. Тушкована квасоля
  7. Короп з духовки
  8. Вінегрет
  9. Пампухи
  10. Оселедець карпатський
  11. Тушкована капуста з грибами
  12. Вареники з капустою

На столі має бути саме 12 страв на святвечір і повинні бути пісними, тобто не містити м’ясо і тваринні жири, та й взагалі нічого від тваринного світу (ні молока, ні сметани, ні яєць, і т.п.). Приготувати на Різдво можна лише рибу, всілякі злаки, овочі і фрукти, звичайно. Почнемо ми із самої популярної страви:

страва 1.

Кутя – рецепт приготування куті з пшениці

Кутя – головна страва, з якої починається різдвяна трапеза. Вона символізує достаток і благополуччя в домі і завжди робиться солодкою – з медом, маком, сухофруктами, цукатами, цукром, узваром – щоб всієї сім’ї весь наступний день солодко жилося. Кутя – це зерно, а значить, символ вічного відродження і віри в Христа.

Кутя на святвечір

рецепт:

  1. 2 склянки пшениці
  2. 1 стакан маку
  3. 100 г меду (або 1/2 склянки цукру)
  4. 30 г очищених горіхів
  5. 50 г родзинок
  6. сіль за смаком

Як приготувати кутю з пшеницею:

  • замочіть зерна пшениці на 10-12 годин у холодній воді;
  • злийте воду, промийте зерна, залийте чистою холодною водою і ставте пшеницю варитися;
  • варіть 30-40 хвилин: пшениця має стати м’якою, але не втратити пружність;
  • родзинки та мак попередньо замочіть у гарячій воді. Маку потрібно півгодини, родзинкам – до 15 хвилин;
  • волоські горіхи перебийте в блендері. За бажанням, ви можете їх просто дрібно нарізати;
  • змішайте мак, подріблені горіхи, родзинки мед, пшеницю та добре вимішайте.

Вуаля готово, тепер ви можете милуватись приготованою кутею, та приступати до приготування другої страви це Вареники.

страва 2.

Вареники з картоплею – рецепт приготування вареників з картоплею та грибами на святвечір

Вареники – символ достатку і райського життя, адже праведникам визначено потрапити в рай, де вони будуть як вареники в маслі. Вареники можуть бути з різними начинками: картоплею, картоплею і грибами, капустою, капустою з грибами, солодкі версії – з маком, чорносливом, сухофруктами …

Вареники з картоплею

рецепт:

  1. Картопля-4 шт.
  2. печериці – 200 г
  3. цибуля – 3 шт.
  4. борошно – 2 склянки
  5. вода – скільки візьме тісто
  6. сіль, перець, зелень

Як приготувати вареники з картоплею:

  • просійте борошно, додайте воду, сіль, олію і вимішайте круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину, за цей час можна приготувати начинку;
  • таке тісто виходить еластичним, його можна тонко розкачувати, а в окропі воно не розварюється;
  • картоплю почистіть і відваріть у підсоленій воді. Зробіть пюре. Додайте сіль та перець за смаком;
  • розкачайте тісто та формуйте невеликі вареники, всередину кладіть по невеликій ложці картоплі;
  • поставте воду у великій каструлі на вогонь. Коли вода закипить, варіть у ній вареники 5-7 хвилин (вони мають піднятися на поверхню). Не забувайте помішувати, щоб вареники не злипались;
  • за смаком можна подавати такі вареники із смаженою цибулею та морквою.

Отож вареники з картоплею на святий вечір готові, (гриби добавляйте за бажанням) ой як же смачно все пахне, ух ледве тримаюсь)) а тепер мерщій готувати слідуючу страву, ага мерщій, щоб ми з вами все встигли до приходу перших гостей) а слідуюча страва в нас це Голубці.

страва 3.

Голубці – рецепт приготування голубців на святий вечір

Голубці символічні одним своєю назвою: голуб – символ Божої гармонії і краси, миру і любові. Традиційний рецепт голубців містить м’ясо. Але в піст начинку можна замінити на тушковані гриби, моркву і цибулю. Далі готувати, як зазвичай.

Голубці з грибами на Різдво

рецепт:

  1. капуста 0,5 качана
  2. рис 150 г
  3. 1 морква
  4. гриби шампіньйони 10-12 штук (або сушені білі гриби)
  5. цибуля ріпчаста
  6. 2 ст. л. томатної пасти
  7. сіль та перець за смаком

Як приготувати голубці з грибами:

  • Капусту проваріть 3-4 хвилини, обсушити. Жорсткі прожилки подрежьте, листя прокатати качалкою – так вони стануть м’якше і більш слухняним.
  • Гриби відварити до готовності, дрібно наріжте. Цибулю також дрібно накришити і разом з грибами обсмажте на 3 столових ложках рослинного масла. Змішайте з рисом, посоліть за смаком.
  • У кожен лист загорніть 2-3 ложки начинки, скачайте голубці і обсмажте їх по кілька хвилин з кожного боку на іншому маслі. Викладіть в чавунець або каструлю з товстим дном.
  • Томатну пасту розведіть окропом, залийте голубці, так щоб вода займала 2/3 обсягу голубців в каструлі, покладіть прянощі і тушкуйте на слабкому вогні.
  • Якщо любите, щоб капуста зовсім розпарився і не відчувалася, тушкуйте 1,5-2 години. Якщо капуста досить ніжна і вам подобається її смак – тушкуйте близько години.

Вважається, що для голубців ідеально підходить плоска капуста, а не округлої форми: вона більш рихла за структурою, її листя краще відокремлюються і більш еластичні.

Як виявилось голубці далеко не така складна страва, як може здатися на перший погляд. Слідуюча страва в нас, а точніше напій на черзі це Узвар.

страва 4.

Узвар – рецепт приготування

Узвар – відвар із сухофруктів – символізує живу воду, яка очищає душу і тіло. Це завдання вирішується далеко не тільки символічно: приготований з домашньої сушки, а можна з додаванням сушених запашних трав (меліси, м’яти, пелюсток троянди) і плодів (шипшини, чорноплідної горобини), з додаванням яблучного або грушевого соку, він дає дійсно потужний заряд хорошого настрою і зміцнює імунітет.

Узвар страва на святковий вечір

рецепт:

  1. 200 г меду (або цукру)
  2. 200 г чорносливу
  3. 200 г сушених груш
  4. 200 г сушених яблук
  5. 100 г ізюму
  6. 3 літри води

Як приготувати Узвар:

  • підготуйте сухофрукти – помийте і залийте холодною водою. Накрийте кришкою і залиште на 2-3 години;
  • налийте в каструлю 3 літри води, покладіть груші і яблука та варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім додайте в узвар чорнослив та ізюм і варіть ще 10-15 хвилин;
  • наприкінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню. Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим.

4 страви на святу вечерю вже готові залишилось іще 8, добре йдемо друзі, далі традиційно переходимо до гарячого рідкої страви це Борщ.

страва 5.

Борщ пісний – рецепт приготування на Різдво

Ставлять на стіл в Святий вечір також перші страви – борщ на буряковому квасі або капусняк. І той і інший готуються з простих рослинних інгредієнтів, і ця простота народжує гармонію і ситну їжу. Так і людина, щодня працюючи над собою, стає чистішим і мудрішими. У деяких регіонах в борщ додають вушка з начиненою – картоплею, капустою або грибами (готуються за рецептом вареників, виглядають як дрібні пельмені).

Борщ пісний на Різдво

рецепт:

  1. картопля – 5 шт.
  2. морква – 2 шт.
  3. цибуля – 2 шт.
  4. огірки солоні (середні) – 5 шт.
  5. петрушки корінь (невеликий) – 2 шт.
  6. томатну пасту – 2 ст. ложки
  7. лимон
  8. зелень різну
  9. сіль, цукор, перець
  10. оливки і маслини
  11. вода – 3 л

Як приготувати Борщ:

  • Першим в підсолену воду відправляється картопля. Для цього його чистять, миють, ріжуть досить дрібно. Туди ж за бажанням можна кинути лавровий листочок.
  • В цей час на сковороді готується заправка: пасерують дрібно нарізану цибулю, терті на тертці моркву, корінь петрушки, огірки.
  • Додають до пасеровані овочам томатну пасту і перець. Вони будуть як би гаситися, так як огірки і паста дадуть багато рідини.
  • Додають заправку до зварити до готовності картоплі. Варять солянку під кришкою 5 хвилин. За бажанням додають в неї розсіл з огірків, трохи цукру.
  • При подачі прикрашають солянку пісну подрібненою зеленню, кільцями оливок або маслин, часточками лимона.

Найчастіше варять борщ, або капусняк. Але можна бути оригінальніше і приготувати смачну пісну солянку. Ідемо далі це Тушкована квасоля.

страва 6.

Тушкована квасоля – рецепт приготування

Страви з квасолі та гороху на Святвечір – символізують Божу весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Тушена Квасоля

рецепт:

  1. 2 склянки квасолі (білої або червоної)
  2. 250 г печериць
  3. 1 морква
  4. 1 цибулина
  5. 2 ст. л. томатної пасти та дрібка паприки
  6. сіль і перець за смаком
  7. рослинна олія

Як приготувати тушковану квасолю:

  • замочіть квасолю на ніч в холодній воді, після цього добре промийте;
  • помістіть квасолю в каструлю та залийте чистою водою, варіть на середньому вогні до напівготовності;
  • наріжте скибочками гриби, цибулю та моркву;
  • розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте гриби до напівготовності, потім додайте цибулю, моркву і обсмажте все разом 6-7 хвилин;
  • додайте готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, паприку, сіль і перець за смаком. Тушкуйте помішуючи ще 5-6 хвилин.

Тушкована квасоля готова а нас вже чекає для приготування Короп з духовки.

страва 7.

Короп з духовки – рецепт приготування на святу вечерю

Риба є уособленням жіночої енергії, водної, і її також має бути досить, кількох видів – смажена риба, тушкована, солона – особливо якщо жінка мріє про сина чи доньку. Крім того, риба – стародавній символ Христа, і тому рибні страви на столі 6 січня мають бути обов’язково.

Короп в духовці 12 страв

рецепт:

  1. короп – тушку в 1-1,5 кг
  2. цибуля – 1 шт.
  3. мед – 4 ст. ложки
  4. масло рослинне – 100 мл
  5. оцет бальзамічний – 3 ст. ложки
  6. коріандр насіння – 3 ст. ложки
  7. розмарин гілочки – 3 шт.
  8. сіль перець

Як приготувати рибу в духовці:

  • Рибу миють, чистять від луски. Голову залишає. Надрізають тушку в області ребер.
  • Готують маринад з розтопленого меду, приправ, бальзамічного оцту і рослинного масла.
  • Витримують тушку коропа в маринаді близько 1 години.
  • Викладають коропа на змащене деко, накривають фольгою. Можна тушку обернути в фольгу повністю, влити в цей «кокон» залишки маринаду.
  • При 200 градусах випікають 40 хвилин.
  • Подавати запеченого таким чином коропа можна на подушці з картоплі або будь-яких інших овочів.

Також рибу дозволено вживати в окремі дні посту. Далі на черзі Вінегрет.

страва 8.

Вінегрет – рецепт приготування вінегрету

Проста, але улюблена всіма страва, вінегрет, цілком підходить для різдвяного столу.

вінігрет Різдвяний

рецепт:

  1. бурак – 3 шт.
  2. картопля – 3 шт.
  3. огірки солоні – 4 шт.
  4. морква – 2 шт.
  5. цибуля салатна – 1 шт.
  6. горошок зелений – 200 г
  7. оливкова олія – 100 мл
  8. оцет столовий або яблучний – 50 мл
  9. сіль, перець, зелень

Як приготувати вінегрет:

  • Буряк можна або відварити, або запекти в духовці (у фользі її випікають 2 години).
  • Картоплю і моркву очищають від шкірки, миють і відварюють.
  • Якщо горошок заморожений, його варять в окропі 5 хвилин.
  • Всі овочі нарізають кубиками, приблизно рівними розміру горошин.
  • Готують заправку з олії, оцту, солі і перцю.
  • Заправляють салат, додають в нього посічену зелень.
  • Перемішують його.
  • За бажанням додають у вінегрет квашену капусту.

Порада: У вінегрет можна додати зелений горошок, відварну квасолю, консервовані гриби. Перед подачею охолодити вінегрет в холодильнику. Йдемо далі, слідуючим ми приготуємо Пампухи.

страва 9.

Пампухи – рецепт приготування пампух на святвечір

Пироги і пиріжки повинні обов’язково стояти на різдвяному столі біля господаря будинку: випічка і страви з тіста символізують сонячну чоловічу енергію. Напечіть різних пирогів, нехай потроху – з маком, картоплею, капустою, кашею, овочами …

Пампухи на святвечір

рецепт:

  1. 500 г борошна
  2. 50 г дріжджів
  3. 250 мл молока
  4. 1 яйце, 4 жовтки
  5. 50 г цукру, дрібка солі, пудра
  6. для начинки: варення, какао чи мак

Як приготувати пампухи:

  • розведіть дріжджі в теплій воді, додайте борошно (2 столові ложки) та дрібку цукру і поставте суміш в тепле місце для бродіння;
  • влийте суміш у миску з рештою борошна, додайте жовтки та розтерте яйце з цукром. Добре вимішайте тісто, щоб воно не прилипало до рук, та залиште в теплому місці на годину;
  • після того розкачайте тісто. Видавіть склянкою круги, в середину кожного викладіть начинку та накрийте іншою частиною тіста;
  • в якості начинки використовуйте варення, мак або какао з цукром;
  • готові пампухи покладіть на посипану борошном дощечку швом донизу. Залиште їх на 5-10 хвилин, щоб вони піднялися;
  • для смаження візьміть глибоку посудину, розігрійте в ній олію (коли на дні з’являються невеликі пухирці, пампухи можна смажити);
  • опускайте по 3-4 пампуха та обсмажуйте з обох сторін до золотистого кольору;
  • гарячі пампухи посипайте пудрою. Для запаху у пудру можна додати ванільний цукор.

12 страв на святий вечір майже готові, а ми вже трохи втомилися і сідаємо на хвилинку перепочити. відпочили ми декілька хвилин і йдемо готувати Оселедець карпатський.

страва 10.

Оселедець карпатський – рецепт приготування

Як же ми на святий вечір обійдемось без оселедця, тож ми проготуємо Оселедець карпатський. Оселедець потрібно приготувати заздалегідь, адже він має добре промаринуватися.

Оселедець карпатський на святий вечір

рецепт:

  1. Оселедець – 1 кг
  2. цибуля – 200 г
  3. морква – 200 г

для маринаду:

  1. Олія – 350 г
  2. оцет – 2-3 ст.л.
  3. цукор – 1 ст.л.
  4. сіль, перець

Як приготувати оселедець карпатський:

  • Оселедець розбираємо на філе, нарізуємо філе на подовгасті шматки, злегка відбиваємо.
  • Цибулю та моркву нарізуємо соломкою, викладаємо на оселедець.
  • Загортаємо рулетик, сколюємо шпажкою.
  • Викладаємо в посудину і заливаємо маринадом.
  • Залишаємо 10-12 годин.
  • Подаємо до столу разом зі шпажками.

Пісні страви на святвечір слід готувати заздалегіть та розпланувати час, щоб все не робилося в останій момент. Фініш вже близько, а наразі Тушкована капуста.

страва 11.

Тушкована капуста з грибами – рецепт приготування

Страви з капусти символізують простоту і одночасно міцність та єдність навколо однієї твердої основи. Капуста з грибами здається простою стравою? Вона вийде святковою, якщо замість печериць взяти сушені білі грибочки і красиво прикрасити.

Тушена капуста 12 страв на Різдво

рецепт:

  1. капуста білокачанна – 1 кг
  2. сушені білі гриби – 300 г
  3. морква – 1 шт.
  4. цибуля – 1 шт.
  5. томатний сік – 0,5 склянки
  6. сіль, перець, зелень

Як приготувати тушковану капусту:

  • Білі гриби замочують на 1 годину.
  • Готують зажарку з цибулі і моркви.
  • Дрібно шаткують капусту, відправляють її гаситися. Якщо на самому початку її посолити і злегка прим’яти, буде багато соку, воду доливати не доведеться.
  • Відразу ж додають до капусти дрібно нарізані білі гриби, накривають кришкою сотейник. Гасять 20 хвилин.
  • Додають в страву зажарку, томатний сік і перець, гасять ще 10 хвилин.
  • При подачі викладають блюдо акуратною гіркою і прикрашають зеленню.

Ну що ж, наші страви на святвечір і тушкована капуста вже стоять на столі, але нам не вистачає іще однієї страви, остання страва в нашому списку це Вареники з капустою.

страва 12.

Вареники з капустою – рецепт приготування на Різдво

Що ж вареники з картоплею в нас вже є, тепер потрібно приготувати Вареники з капустою). Капуста – квашена і тушкована – також одне з бажаних страв на різдвяному столі. Вона символізує внутрішню силу кожної людини і всієї громади, яка, зібравшись разом, як капустяне листя у качана, може протистояти всім негараздам.

Вареники з капустою святий вечір

рецепт:

  1. 500 грамів квашеної капусти,
  2. 50 грамів сушених грибів,
  3. 2 цибулини,
  4. 3 столові ложки рослинної олії,
  5. сіль,
  6. цукор,
  7. чорний мелений перець.

Як приготувати вареники з капустою:

  • Гриби залийте окропом, дайте трохи постояти і набрякнути, потім зваріть до готовності. Остудіть і дрібно нарубати. Лук також дрібно нарубати, підсмажте до м’якості на половині масла.
  • Спробуйте капусту: якщо вона надто кисла, промийте його в холодній воді. Вичавіть з капусти зайвий сік, дрібно нарубати. Тушкуйте на іншому маслі до м’якості, потроху підливаючи грибний відвар, приправте цукром, сіллю і перцем.
  • Змішайте готову капусту з грибною піджаркою, тушкуйте разом кілька хвилин, приправте за смаком. Остудіть і готуйте вареники, як в попередньому рецепті. де вареники з картоплею.

Гості вже на порозі, а ми з усмішкою та задоволеним обличчям поскільки ми все встигли, зустрічаємо їх та пригощяємо нашими смаколиками)

страви на святвечір

читайте також: Молитва на Різдво піккардійська терція, Молитва на Святий Вечір.

Ну і, найважливіше – поставтеся до різдвяної традиції до приготування 12 страв на святвечір з повагою і щирістю, як колись до цього ставились наші предки. На послідок хочу сказати, що це не обов’язково мають бути саме перелічені страви, головне щоб вони були пісні! Зі святом вас, зі Святим вечором, з Різдвом Христовим! Ваша gumoreska.in.ua.

Рейтинг: 5 - 6 Голосов